przetwory z dyni

Dynia to roślina z rodziny dyniowatych, kojarzona przede wszystkim z okresem jesiennym. Co ciekawe, nie należy ona do warzyw, lecz owoców, a dokładniej do jagód. Dynia zachwyca nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale również niezwykłymi właściwościami. Jest ona niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Jeśli chcesz rozsmakowywać się nią nie tylko jesienią, to koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią artykułu i odkryj przepisy na najlepsze przetwory z dyni.

Dynia – roślina o wyjątkowych właściwościach

Dynia, nazywana królową jesieni, cieszy się ogromną popularnością niemal na całym świecie. Zachwyca swoimi walorami zdrowotnymi i ciekawym smakiem. Ma ona bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i tych na słodko. Co ją wyróżnia? Przede wszystkim fakt, iż jest niezwykle bogata w witaminy i cenne składniki odżywcze. Znajduje się w niej sporo białka i błonnika pokarmowego, zapewniającego uczucie sytości przez długi czas. Dodatkowo dynia jest źródłem wielu składników mineralnych, takich jak selen, cynk, magnez, wapń czy potas. Jest ona bogata również w witaminy antyoksydacyjne, kwas foliowy i niacyny. Dzięki regularnemu spożywaniu dyni, można zredukować wysokie ciśnienia i obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Roślina ta wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i kardioprotekcyjne. Doskonale sprawdza się jako element diety odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczna i jednocześnie zapewnia sytość.

Przepisy na przetwory z dyni

Jeśli chcesz urozmaicić swoje zimowe menu, to w okresie jesiennym przygotuj pyszne przetwory z dyni. Dzięki nim dostarczysz swojemu organizmowi wiele cennych witamin i minerałów, które pomogą Ci zadbać o odporność w chłodniejszych miesiącach. Zatem, jakie przetwory można zrobić z dyni?

Dynia w słodko-kwaśnej zalewie

Dynia w occie stanowi świetny dodatek do różnorodnych potraw. Świetnie współgra z pieczonym drobiem i wieprzowiną. Doskonale sprawdza się również jako samodzielna przekąska. Ponadto przygotowanie dyni w słodko-kwaśnej zalewie jest proste!

Składniki:

  • 1 kg świeżej dyni
  • goździki
  • gorczyca

Zalewa:

  • 1 szklanka octu winnego
  • 1 szklanka cukru
  • 5 szklanek wody
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Zagotuj w garnku cukier, wodę i sól. Następnie dodaj ocet.
  2. Dynię obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w kostkę.
  3. Zanurz kostki dyni w gorącej wodzie na 30 sekund, a następnie odcedź ją i przełóż do ówcześnie wyparzonych słoików.
  4. Do słoików wsyp kilka goździków i garść gorczycy, a następnie zalej je gorącą zalewą.
  5. Przygotowane przetwory pasteryzuj przez ok. 20 minut od zagotowania się wody w garnku.

Dżem z dyni i pomarańczy

Szukasz przepisu na przetwory z dyni na słodko? Doskonale trafiłeś! Dżem z dodatkiem pomarańczy z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zachwyca on swoim słodkim i jednocześnie orzeźwiającym smakiem. Uwielbiany jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.

Składniki:

  • 1 kg dyni (bez skóry, włókien i nasion)
  • 2 średnie pomarańcze
  • 2 szklanki (250 ml) cukru
  • woda
  • sok z połowy cytryny
  • galaretka pomarańczowa

Przygotowanie:

  1. Dokładnie obierz dynię ze skóry, usuń z niej włókna i nasiona, a następnie pokrój ją w kostkę.
  2. Przełóż obraną dynię do garnka, zalej ją wodą i podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut (do czasu aż zmięknie).
  3. Obierz pomarańcze i przełóż je do pustego garnka, a następnie dodaj pół szklanki wody, posiekaną skórkę pomarańczy i 2 łyżki cukru. Mieszankę podgrzewaj przez ok. 15 minut. Nie zapominaj o mieszaniu!
  4. Połącz podgrzaną dynię z pomarańczowym syropem cukrowym, który przygotowałeś. Całość gotuj przez 30 minut.
  5. Aby zagęścić mieszankę, dodaj galaretkę pomarańczową rozrobioną z ½ szklanki wody i gotuj przez 30 minut.
  6. Gorący dżem przełóż do wcześniej wyparzonych i umytych słoików.

Ketchup z dyni

Ketchup z dyni to rewelacyjny dodatek do wielu potraw. Można posmarować nim kanapki lub pizzę. Świetnie smakuje również z frytkami. Ponadto jest banalnie prosty w przygotowaniu!

Składniki:

  • 1,5 kg miąższu z dyni
  • 0,5 kg świeżej papryki
  • 0,5 kg cebuli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ¾ szklanki octu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu

Przygotowanie:

  1. Obierz dynię, usuń pestki i włókna, a następnie pokrój ją na niewielkie kawałki.
  2. Obierz również paprykę i cebulę.
  3. Warzywa posyp 1 łyżką soli i pozostaw je na ok. 1 godzinę.
  4. Podsmaż paprykę i cebulę, a następnie po ok. 10 minutach dodaj dynię.
  5. Przykryj garnek i duś warzywa do czasu, aż zmiękną.
  6. Zblenduj warzywa na gładką masę i wymieszaj je z przyprawami, octem, przecierem i przeciśniętym czosnkiem.
  7. Gorący ketchup przełóż do wcześniej przygotowanych słoików.

Sprawdź też inne artykuły

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *