Dynia to roślina z rodziny dyniowatych, kojarzona przede wszystkim z okresem jesiennym. Co ciekawe, nie należy ona do warzyw, lecz owoców, a dokładniej do jagód. Dynia zachwyca nie tylko swoim wyjątkowym smakiem, ale również niezwykłymi właściwościami. Jest ona niskokaloryczna i bardzo zdrowa. Jeśli chcesz rozsmakowywać się nią nie tylko jesienią, to koniecznie zapoznaj się z dalszą częścią artykułu i odkryj przepisy na najlepsze przetwory z dyni.
Dynia – roślina o wyjątkowych właściwościach
Dynia, nazywana królową jesieni, cieszy się ogromną popularnością niemal na całym świecie. Zachwyca swoimi walorami zdrowotnymi i ciekawym smakiem. Ma ona bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale sprawdza się zarówno w daniach wytrawnych, jak i tych na słodko. Co ją wyróżnia? Przede wszystkim fakt, iż jest niezwykle bogata w witaminy i cenne składniki odżywcze. Znajduje się w niej sporo białka i błonnika pokarmowego, zapewniającego uczucie sytości przez długi czas. Dodatkowo dynia jest źródłem wielu składników mineralnych, takich jak selen, cynk, magnez, wapń czy potas. Jest ona bogata również w witaminy antyoksydacyjne, kwas foliowy i niacyny. Dzięki regularnemu spożywaniu dyni, można zredukować wysokie ciśnienia i obniżyć stężenie cholesterolu całkowitego we krwi. Roślina ta wykazuje działanie przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i kardioprotekcyjne. Doskonale sprawdza się jako element diety odchudzającej, ponieważ jest niskokaloryczna i jednocześnie zapewnia sytość.
Przepisy na przetwory z dyni
Jeśli chcesz urozmaicić swoje zimowe menu, to w okresie jesiennym przygotuj pyszne przetwory z dyni. Dzięki nim dostarczysz swojemu organizmowi wiele cennych witamin i minerałów, które pomogą Ci zadbać o odporność w chłodniejszych miesiącach. Zatem, jakie przetwory można zrobić z dyni?
Dynia w słodko-kwaśnej zalewie
Dynia w occie stanowi świetny dodatek do różnorodnych potraw. Świetnie współgra z pieczonym drobiem i wieprzowiną. Doskonale sprawdza się również jako samodzielna przekąska. Ponadto przygotowanie dyni w słodko-kwaśnej zalewie jest proste!
Składniki:
- 1 kg świeżej dyni
- goździki
- gorczyca
Zalewa:
- 1 szklanka octu winnego
- 1 szklanka cukru
- 5 szklanek wody
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Zagotuj w garnku cukier, wodę i sól. Następnie dodaj ocet.
- Dynię obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w kostkę.
- Zanurz kostki dyni w gorącej wodzie na 30 sekund, a następnie odcedź ją i przełóż do ówcześnie wyparzonych słoików.
- Do słoików wsyp kilka goździków i garść gorczycy, a następnie zalej je gorącą zalewą.
- Przygotowane przetwory pasteryzuj przez ok. 20 minut od zagotowania się wody w garnku.
Dżem z dyni i pomarańczy
Szukasz przepisu na przetwory z dyni na słodko? Doskonale trafiłeś! Dżem z dodatkiem pomarańczy z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zachwyca on swoim słodkim i jednocześnie orzeźwiającym smakiem. Uwielbiany jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych.
Składniki:
- 1 kg dyni (bez skóry, włókien i nasion)
- 2 średnie pomarańcze
- 2 szklanki (250 ml) cukru
- woda
- sok z połowy cytryny
- galaretka pomarańczowa
Przygotowanie:
- Dokładnie obierz dynię ze skóry, usuń z niej włókna i nasiona, a następnie pokrój ją w kostkę.
- Przełóż obraną dynię do garnka, zalej ją wodą i podgrzewaj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut (do czasu aż zmięknie).
- Obierz pomarańcze i przełóż je do pustego garnka, a następnie dodaj pół szklanki wody, posiekaną skórkę pomarańczy i 2 łyżki cukru. Mieszankę podgrzewaj przez ok. 15 minut. Nie zapominaj o mieszaniu!
- Połącz podgrzaną dynię z pomarańczowym syropem cukrowym, który przygotowałeś. Całość gotuj przez 30 minut.
- Aby zagęścić mieszankę, dodaj galaretkę pomarańczową rozrobioną z ½ szklanki wody i gotuj przez 30 minut.
- Gorący dżem przełóż do wcześniej wyparzonych i umytych słoików.
Ketchup z dyni
Ketchup z dyni to rewelacyjny dodatek do wielu potraw. Można posmarować nim kanapki lub pizzę. Świetnie smakuje również z frytkami. Ponadto jest banalnie prosty w przygotowaniu!
Składniki:
- 1,5 kg miąższu z dyni
- 0,5 kg świeżej papryki
- 0,5 kg cebuli
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- ¾ szklanki octu
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka pieprzu
Przygotowanie:
- Obierz dynię, usuń pestki i włókna, a następnie pokrój ją na niewielkie kawałki.
- Obierz również paprykę i cebulę.
- Warzywa posyp 1 łyżką soli i pozostaw je na ok. 1 godzinę.
- Podsmaż paprykę i cebulę, a następnie po ok. 10 minutach dodaj dynię.
- Przykryj garnek i duś warzywa do czasu, aż zmiękną.
- Zblenduj warzywa na gładką masę i wymieszaj je z przyprawami, octem, przecierem i przeciśniętym czosnkiem.
- Gorący ketchup przełóż do wcześniej przygotowanych słoików.