Hashimoto

Choroby tarczycy są obecnie powszechnym problemem. Dolegliwości związane z dysfunkcją pracy gruczołu prowadzą do ogólnoustrojowych zaburzeń całego organizmu, czego efektem jest pogorszenie samopoczucia, wypadanie włosów, wahania wagi czy problemy z płodnością. Jedną z chorób, która jest coraz częściej rozpoznawana, zwłaszcza u kobiet jest hashimoto. Co to jest hashimoto? Jak wykryć hashimoto? Jak leczyć hashimoto?

Co to hashimoto?

Gruczoł tarczycowy, powszechnie nazywany tarczycą, zlokalizowany jest w dole szyi przed odcinkiem tchawicy. To bardzo ważny organ dla całego ustroju, a mimo niewielkich rozmiarów jest odpowiedzialny za wytwarzanie ważnych hormonów, kierujących przemianą materii w tkankach organizmu i jego narządach. Jedną z dolegliwości, która jest coraz częściej rozpoznawana przez lekarzy, jest choroba hashimoto. Co to jest?

Hashimoto jest chorobą, podczas której dochodzi do zapalenia gruczołu tarczycy oraz jego powiększenia. To dolegliwość zaliczana jest przez specjalistów do chorób autoimmunologicznych, co oznacza, że organizm samoistnie prowadzi do destrukcji własnych komórek, skutkując ich całkowitym zniszczeniem. Nieleczona choroba hashimoto powoduje rozregulowanie pracy całego ustroju, niszcząc i atakując własne komórki i tkanki na skutek nieprawidłowo odbieranych bodźców.

Hashimoto – jakie badania warto wykonać?

Przyczyny powstawania hashimoto nie są do końca rozpoznane. Wielu naukowców i endokrynologów uznaje, że do rozwoju dolegliwości przyczyniają się czynniki genetyczne, stres oraz zaburzenia hormonalne. Dodatkowo, choroba rozwija się bardzo powoli, a dopiero w stanie zaostrzenia objawów pacjenci dowiadują się o jej posiadaniu. Jak rozpoznać hashimoto? Aby zdiagnozować chorobę należy wykonać liczne badania, a należą do nich:

  • badanie z krwi na oznaczenie poziomu przeciwciał przeciwtarczycowych anty-TPO oraz anty-TG,
  • wykonanie badania oznaczającego poziom TSH w surowicy krwi,
  • wykonanie badania z krwi, pozwalające określić poziom głównych hormonów tarczycy, czyli fT4 oraz fT3,
  • wykonanie USG tarczycy, które pozwala lekarzowi dokładnie obejrzeć gruczoł.

Zdiagnozowanie hashimoto umożliwia wdrożenie skutecznego leczenia, które jest w stanie zahamować rozwój choroby oraz zniwelować jej objawy, bardzo często przyczyniające się do obniżenia jakości życia osób chorych.

Hashimoto – co jeść?

Jednym ze sposobów na walkę z objawami hashimoto jest całkowita zmiana diety i stylu życia. Co jeść przy hashimoto? Osoby borykające się z hashimoto powinny prowadzić dietę bogatą w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ze względu na ich silne działanie przeciwzapalne oraz wspomagające produkcję hormonów gruczoły. Do codziennego jadłospisu warto włączyć:

  • jajka, tłuste ryby oraz tran,
  • zdrowe tłuszcze roślinne: oleje, awokado,
  • produkty pełnoziarniste, czyli pieczywo razowe, makaron z pełnego ziarna, kasze,
  • owoce i warzywa bogate w witaminę C oraz A, czyli marchew, pomidory, paprykę, dynie, brzoskwinie,
  • mięso szczególnie bogate w żelazo,
  • zielone warzywa,
  • nasiona i orzechy, zwłaszcza pestki słonecznika i dyni, orzechy brazylijskie,
  • warzywa: buraki, szpinak, brukselkę, brokuły.

Mimo, że hashimoto bardzo utrudnia codzienne funkcjonowanie, zmiana stylu żywienia oraz wdrożenie leczenia pomaga pacjentom powrócić do dawnej formy oraz niwelować objawy choroby.

Sprawdź też inne artykuły

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *