Sezon jesienno-zimowy i wahające się temperatury sprzyjają przeziębieniom i grypie. Osoby ze słabą odpornością są szczególnie narażone na wystąpienie infekcji, a co więcej, ich rekonwalescencja trwa znacznie dłużej niż tych, które mają odporność na wysokim poziomie. By zapobiegać osłabieniu organizmu i tym samym nie być zmuszonym do spędzenia kilku dni w łóżku, warto dbać o swoją kondycję przez cały rok. Jakie są naturalne sposoby na odporność?

Jak naturalnie wzmocnić odporność dietą?

Nie od dziś wiadomo, że domowe sposoby na odporność sprawdzają się niekiedy lepiej od kuracji syntetycznymi lekarstwami. Oczywiście, komplet witamin jest czasami niezbędny, by szybciej uporać się z chorobą. Istnieje jednak kilka domowych sposobów, które pozwalają zwiększyć odporność i zminimalizować ryzyko wystąpienia infekcji. Nie oznacza to, że osoba stosująca się do wszystkich rad jest całkowicie chroniona przed grypą, jednak całoroczne dbanie o wzmacnianie odporności pozwala znacznie szybciej wyzdrowieć i poczuć się lepiej.

Najważniejszą i kluczową sprawą, by wzmocnić odporność, jest stosowanie zdrowej i zbilansowanej diety, której podstawą powinny być świeże owoce i warzywa. Zawierają one szereg niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów pochodzenia naturalnego. Te są znacznie lepiej przyswajane przez organizm niż witaminy syntetyczne przyjmowane w tabletkach. Szczególnie istotne jest dostarczanie pokarmu obfitującego w witaminę C, która ma ogromne znaczenie w walce z infekcjami i wirusami, oraz witaminę A wspierającą działanie antybakteryjne. Z tego powodu warto urozmaicić jadłospis o cytrusy, ziemniaki, brokuły, kalafior, borówki, szpinak oraz dynię.

Co równie ważne, należy dbać o dostarczanie do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w tłustych rybach morskich i roślinnych olejach tłoczonych na zimno. By organizm pracował na najwyższych obrotach, musi systematycznie dostawać paliwo do działania. W tym celu rekomendowane jest spożywanie czterech lub pięciu regularnych posiłków dziennie oraz zadbanie o pełnowartościowe i odżywcze śniadanie dodające energii na cały dzień.

Jak wzmocnić odporność w naturalny sposób?

Najlepszym sprzymierzeńcem w walce o wzmacnianie odporności organizmu pozostaje czosnek, który wykorzystywany jest w każdej kuchni. Z tego powodu powinno dodawać się go do wielu wytrawnych dań oraz przyrządzać sosy i dipy z jego użyciem. Na osłabienie organizmu polecany jest także miód, szczególnie ten dodawany do rozgrzewającej herbaty. Warto pamiętać, że nie powinno się go dolewać do wrzącej cieczy, a dopiero kiedy ostygnie. Do takiego naparu warto dodać również sok z cytryny oraz świeży imbir i cynamon. Regularne picie takiej herbaty to świetny naturalny sposób na odporność.

W celu poprawienia odporności zaleca się także stosowanie czarnuszki w postaci ziaren lub oleju tłoczonego na zimno. Ten roślinny olej można dodawać do sałatek lub spożywać go łyżeczką. Udowodniono także, że czarny bez pod postacią ziół lub naturalnego soku przyczynia się do walki z infekcjami oraz działa zapobiegawczo, chroniąc organizm przed chorobami.

Co osłabia odporność?

Wiemy już, jak wzmocnić odporność organizmu dzięki racjonalnej diecie, natomiast równie ważna jest zmiana kilku złych przyzwyczajeń. Przede wszystkim niezwykle szkodliwie na nasze zdrowie działa niewystarczająca ilość snu oraz jego słaba jakość. Niewysypianie się i przemęczenie powodują liczne upośledzenia w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Warto również wspomnieć o aktywności fizycznej, gdyż jej zaprzestanie znacznie zwiększa podatność na choroby i przeziębienia. Rekomenduje się poświęcenie na ruch godziny dziennie, by zahamować pojawianie się wielu poważnych chorób, takich jak cukrzyca czy miażdżyca, oraz żeby zwiększyć naturalną barierę organizmu przed bakteriami i wirusami. Niekorzystny wpływ na odporność mają także używki takie jak alkohol, papierosy oraz zbyt częste picie kawy. Ponadto na jej osłabienie wpływa dieta z dużą ilością dostarczanych nasyconych tłuszczy, które znajdują się w wysokoprzetworzonym jedzeniu, a także nieregularne spożywanie posiłków kiepskiej jakości. 

Sprawdź też inne artykuły

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *