espresso

Smakosze aromatycznej kawy z pewnością doceniają moment, w którym mogą wybrać się do ulubionej kawiarni i delektować się czarnym jak smoła napojem. Ciekawy jest fakt, iż nie ma to bezpośredniego przełożenia na jakość naparu. Idealne espresso ma odcień ciemnobrązowy, gdyż kawa nie jest ani mocno ani średnio palona, przyjmuje wartość pomiędzy. Jednak na codzienną wizytę w kawiarni często nie ma czasu czy pieniędzy. Dlatego wiele osób zastanawia się, jak zrobić dobre espresso w domu. Najczęściej pytania te dotyczą korzystania z kawiarki czy niskobudżetowego ekspresu, gdyż urządzenia, które można znaleźć w większości kawiarni, są niezwykle kosztowne. Jak się robi espresso domowym sposobem i niższym kosztem?

Jak zrobić kawę espresso?

Podczas parzenia kawy istotne są zróżnicowane aspekty, między innymi: rodzaj i ilość kawy, ale także wody, wysokość używanego ciśnienia, sposób oraz całkowity czas parzenia czy poziom ubicia. Oczywiście bardzo ważny jest także rodzaj palenia i stopień zmielenia kawy, gdyż to dzięki temu wydobywa się najlepszy i wyróżniający espresso smak i aromat.

Jak zrobić espresso w ekspresie kolbowym?

Aby uzyskać idealne espresso w ekspresie kolbowym, warto użyć wody przefiltrowanej, która będzie miała bezpośredni wpływ na smak, a nawet eksploatację urządzenia. Do perfekcyjnie zaparzonego napoju niezbędne jest wykorzystanie 7 g kawy, po ubiciu w kolbie powinno pozostać około 2-3 mm miejsca. Niezbędne będzie także wykorzystanie tampera, aby w odpowiedni sposób ubić zmielone ziarna. Samo parzenie powinno trwać 30 sek. Warto także obserwować czas przepływu wody. Jeśli jest za długi możliwe, że kawa została zbyt mocno ubita albo za bardzo zmielona. Natomiast gdy trwa za krótko, warto bardziej zmielić kawę bądź lepiej ją ubić.

Jak zrobić espresso w ekspresie ciśnieniowym?

Espresso zrobione w ekspresie ciśnieniowym będzie posiadało charakterystyczną cremę – piankę, która powstaje z cukrów zawartych w kawie. Pod jej powierzchnią znajduje się największe bogactwo smaku, dlatego nie należy zbyt długo czekać przed wypiciem napoju. Parzenie przebiega w sposób bardzo podobny do ekspresu kolbowego, jednak jest bardziej automatyczne. Mimo to także wymaga kontroli.

Idealne espresso jak zrobić? – kawiarka

Aby otrzymać idealne espresso wykonane w kawiarce, należy dobrze zadbać o czystość narzędzia. Tylko odpowiednia higiena pozwoli na cieszenie się smakiem kawy, zamiast wzbogacać ją o niedomytą sprzed tygodnia wersję. Olejki i osady kawowe w niezwykle szybkim tempie jełczeją, co negatywnie wpływa na aromat. Do czyszczenia warto użyć np. kwasku cytrynowego.

Niezwykle istotny aspekt stanowi fakt, że ziarna muszą zostać zmielone w idealny sposób. Warto na tej płaszczyźnie eksperymentować, aby z czasem uzyskać perfekcyjny poziom. Można wziąć pod uwagę, że bardziej zaawansowane urządzenie może posiadać większy stopień zmielenia, a mimo to nadal da napar o niesamowicie intensywnym smaku.

W tym przypadku wsypana kawa nie powinna być ubijana, koszyczek musi zostać wypełniony równo względem górnego rantu. Sam etap parzenia na kuchence należy przerwać natychmiast po zatrzymaniu sączenia się naparu, dzięki czemu nie będzie się czuło goryczy. W tym celu można szybko włożyć kawiarkę do naczynia z zimną wodą. W ten sposób uzyskane espresso powinno zostać zaserwowane i wypite jak najszybciej.

Jak pić espresso?

Niezwykle istotne jest, aby espresso podane było w małej szklance bądź filiżance. Percepcja wzrokowa ma nieodzowny wpływ na aspekty smakowe, dlatego warto zadbać i o tę kwestię. Kolejną ważną wskazówką jest ta, aby wypić espresso, zanim jego pianka opadnie. W ten sposób będziesz cieszyć się pełnią smaku. Sprzyjające temu jest podawanie kawy ze szklanką niegazowanej wody, co pozwoli na oczyszczenie kubków smakowych i delektowanie się ulubionym naparem. Bez względu na metodę parzenia espresso warto w tej kwestii eksperymentować, aby uzyskać jak najlepszy dla siebie smak.

Sprawdź też inne artykuły

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.