Jelito cienkie jest bardzo ważnym organem w organizmie ludzkim. Zdrowe jelita przyczyniają się do utrzymania prawidłowej homeostazy ustroju, a także dobrego samopoczucia. Ich głównym zadaniem jest znaczący udział w procesach trawiennych oraz zapewnienie organizmowi właściwej obrony immunologicznej. Wpływ jelit na funkcjonowanie odporności wynika z obecności w nich tak zwanej flory jelitowej, czyli licznych mikroorganizmów walczących z wnikającymi do ustroju patogenami. Nagły rozrost flory bakteryjnej jelita cienkiego lub jej skażenie bakteriami naturalnie znajdującymi w jelicie grubym nazywany jest SIBO. Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego to schorzenie, które prowadzi do licznych dysfunkcji związanych z układem trawiennym. Co to jest SIBO? Jak leczyć ten problem i jak go zdiagnozować?
Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, czyli SIBO – co to jest?
SIBO jest zaburzeniem dotyczącym funkcjonowania jelita cienkiego. W trakcie rozwoju choroby dochodzi do wystąpienia uciążliwych objawów ze strony układu pokarmowego, które są mało charakterystyczne. Ich niska charakterystyczność prowadzi do znacznych utrudnień w trafnym diagnozowaniu choroby, czego efektem jest opóźnienie we wprowadzaniu trafnego leczenia u wielu pacjentów. SIBO to patologiczny stan jelit, w trakcie którego dochodzi do nagłego rozrostu bytującej w nim mikroflory. Drugim czynnikiem odpowiadającym za wywołanie choroby jest skażenie mikroflory jelita cienkiego bakteriami, które fizjologicznie bytują w jelicie grubym.
Podstawą leczenia jest poprawne zdiagnozowanie SIBO. Jaki lekarz jest w stanie przeprowadzić trafną diagnostykę? Specjalistą, który posiada kwalifikacje do rozpoznawania oraz skutecznego leczenia tej dolegliwości, będzie internista, gastrolog lub gastroenterolog.
Objawy SIBO – co warto wiedzieć?
Objawy SIBO są mało charakterystyczne. Wielu pacjentów często myli je z kłopotami trawiennymi lub zwiększoną wrażliwością organizmu na konkretny składnik pokarmowy.
Symptomami, które mogą świadczyć o rozwoju dolegliwości, są:
- częste wzdęcia, gazy oraz uczucie pełności,
- biegunki lub zaparcia,
- ból brzucha,
- utrata masy ciała,
- osłabienie, zmęczenie,
- niedobór witamin i minerałów,
- niedokrwistość,
- depresja, stany lękowe.
SIBO – co jeść?
Obecnie rekomendowaną dietą w procesie leczenia SIBO jest dieta LOW FODMAP. To sposób żywienia polegający na zmniejszeniu spożycia słabo wchłanianych oraz łatwo fermentujących składników pokarmowych, do których zalicza się laktozę, fruktozę, a także sorbitol oraz ksylitol. Dieta zakłada redukcję produktów, które zawierają duże ilości cukrów na rzecz pozostałych.
Jak wyleczyć SIBO? Sposoby leczenia dolegliwości
Jednym z najważniejszych sposobów poprawy stanu mikroflory jelit jest zastosowanie rekomendowanej diety wykluczającej LOW FODMAP. Wielu pacjentów zastanawia się, jaki probiotyk przy SIBO pomoże usprawnić przywracanie w naturalnej, prawidłowej mikroflory jelit. Lekarze w procesie wychodzenia z choroby rekomendują preparaty, które zawierają bakterie z gatunku Saccharomyces boulardii oraz z rodzaju Bifidobacterium.
SIBO – jak zdiagnozować i gdzie?
Jak wykryć SIBO? Gdzie zrobić badanie? Diagnozę w kierunku rozpoznania dolegliwości należy wykonać w specjalistycznych punktach, które dysponują odpowiednim wyposażeniem. Podstawowym narzędziem diagnozującym nieprawidłowy rozrost bakterii w jelicie cienkim jest tak zwany test wodorowy. Schorzeniu bardzo często towarzyszy nieprawidłowe wchłanianie węglowodanów oraz ich fermentacja, która odbywa się na skutek działania rozrośniętych kolonii bakteryjnych. Test oddechowy na SIBO polega na wykonaniu pomiaru stężenia wodoru i metanu w oddechu po wcześniejszym spożyciu glukozy oraz laktulozy przez pacjenta.
Diagnozowanie SIBO pozwala na szybkie wdrożenie leczenia, czego efektem jest poprawa funkcjonowania całego układu pokarmowego oraz odporności. Bagatelizowanie choroby może mieć przykre konsekwencje dla zdrowia, dlatego jej rozpoznanie jest niezwykle ważne.