Witamina D

Witaminy są naturalnymi związkami, a ich obecność w organizmie jest niezbędna do zachowania zdrowia fizycznego i psychicznego. Wpływają one na pracę najważniejszych narządów i organów wewnętrznych, a także warunkują prawidłowy przebieg procesów metabolicznych. Jedną z najważniejszych substancji dla człowieka jest witamina D. To jeden z niewielu organicznych związków chemicznych, który jest samodzielnie produkowany przez ciało człowieka, dzięki działaniu promieni słonecznych. Gdzie występuje oraz jaką rolę pełni w organizmie?

Witamina D – charakterystyka

Witamina D jest naturalnym związkiem organicznym. Jej obecność w ludzkim ciele jest niezwykle ważna dla zachowania właściwej pracy organizmu, dlatego warto wiedzieć, gdzie występuje. Związek ten wyróżnia się doskonałą rozpuszczalnością w tłuszczach oraz odpornością na działanie podwyższonej temperatury. To jedyna witamina, którą organizm samodzielnie syntetyzuje poprzez działanie promieni słonecznych. Pozwala to na uzupełnienie jej niedoboru po ekspozycji na słońce bez konieczności stosowania suplementów diety.

Witamina D pełni wiele istotnych funkcji w organizmie. Niemniej jednak, jej najważniejszym zadaniem jest bezpośredni wpływ na mineralizację kości w układzie kostnym. Dodatkowo, bierze czynny udział w pracy gospodarki wapniowo-fosforowej, a także reguluje pracę układu nerwowego. Jej niedobór jest zjawiskiem społecznym, co oznacza, ze duża część populacji cierpi na jej zbyt niski poziom.

Gdzie występuje witamina D?

To pytanie, które zadają sobie osoby z hipowitaminozą lub te, którym zależy na dostarczaniu sobie odpowiedniej ilości substancji odżywczych. Mimo, że witamina D jest syntetyzowana przez organizm człowieka, w okresie jesieni i zimy niezbędne jest jej dostarczanie w celu uzupełnienia niedoborów.

Witamina D – gdzie można ją znaleźć?

Występuje ona w:

  • rybach: tuńczyk, łosoś, makrela,
  • tranie,
  • jajach kurzych,
  • serach, zwłaszcza pleśniowych, długo dojrzewających,
  • mleku i przetworach mlecznych,
  • niektórych gatunkach grzybów.

Uzupełnianie jej niedoboru zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym jest niezwykle ważne. Pozwala ochronić się przez nieprzyjemnymi objawami, które prowadzą do obniżenia jakości życia oraz zaburzeń zdrowia fizycznego i psychicznego.

Objawy niedoboru witaminy D

Z racji, że jest to jedna z ważniejszych substancji dla naszego organizmu, jej zbyt niska dawka prowadzi do różnego rodzaju dysfunkcji, a także ogólnego pogorszenia stanu zdrowia. Do głównych objawów hipowitaminozy należą:

  • znaczne pogorszenie samopoczucia,
  • otępienie umysłowe i osłabienie,
  • nieustanne uczucie nudności, niekiedy wymioty, bóle brzucha,
  • utrata apetytu i chęci do życia,
  • ciągłe uczucie pragnienia,
  • ból głowy, oczu, a także skóry,
  • powiększenie wątroby oraz śledziony,
  • zaburzenie pracy układu nerwowego,
  • nieprawidłowe funkcjonowanie mózgu,
  • silny świąd skóry.

Warto profilaktycznie sprawdzać poziom tej witaminy poprzez badanie z krwi, a w razie niedoboru – zmienić nawyki żywieniowe w produkty zawierające dużą ilość tego związku organicznego. Ignorowanie objawów może przynieść przykre skutki w dłuższej perspektywie czasu, dlatego tak ważne jest obserwowanie i słuchanie swojego ciała.

Sprawdź też inne artykuły

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *