Sałatka gyros to wyśmienite danie, które zasmakuje wszystkim, dlatego często pojawia się na stołach podczas różnego rodzaju imprez. Zachwycicie rodzinę i znajomych podając ją na święta, sylwestra czy imprezy urodzinowe! Żeby w pełni wykorzystać jej potencjał, warto zainwestować w dużą, szklaną miskę, która wyeksponuje wszystkie warstwy Twojej gyros sałatki.

Gyros sałatka jest rewelacyjna również na co dzień i można śmiało zabrać ją ze sobą do pracy, ponieważ jest pyszna również na drugi dzień. Składa się z kurczaka, warzyw i sosu, więc spokojnie wystarczy jako uzupełnienie Twojego lunchboxa.

Jak zrobić sałatkę gyros?

Wykonanie sałatki gyros jest bardzo proste i na pewno poradzisz sobie z jej przygotowaniem, a jak na warstwową sałatkę przystało – wygląda bardzo efektownie na stole!

Składniki potrzebne do wykonania gyros sałatka:

  • duża pierś z kurczaka,
  • 1 kapusta pekińska,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 średnia, czerwona cebula,
  • 1 mały słoiczek korniszonów,
  • 1 mały, gęsty jogurt naturalny,
  • ok. szklanka majonezu,
  • kilka ząbków czosnku,
  • przyprawa do gyrosa,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny.

Jak się robi sałatkę gyros krok po kroku:

  • Pierś z kurczaka dokładnie oczyść z błon i kości, następnie pokrój ją w kostkę o grubości ok. 1cm.
  • Przełóż kurczaka do miski, wsyp całe opakowanie przyprawy do gyrosa i dodaj odrobinę oleju. Dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej pół godziny. Jeśli masz możliwość przygotować go wcześniej, to przyprawione mięso wstaw na nawet kilka godzin do lodówki.
  • Do drugiej miski dodaj cały jogurt naturalny, majonez, obrane i utarte ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Ilość czosnku zależy od Twojego gustu, dlatego próbuj i sam zdecyduj, czy chcesz dodać go nieco więcej.
  • Kukurydzę z puszki dokładnie odsącz z zalewy i pozostaw na sitku, żeby dokładnie obciekła.
  • Czerwoną cebulę i paprykę pokrój w małą kosteczkę.
  • Korniszony pokrój w plasterki o grubości ok. 5 mm.
  • Umyj i posiekaj kapustę pekińską, nie musisz robić tego bardzo drobno, nieco większe kawałki sprawdzają się super.
  • Podsmaż kurczaka na patelni, aż ładnie się zarumieni. Pamiętaj, żeby nie trzymać go na ogniu za długo, bo będzie suchy i mało apetyczny.

Jak zrobić gyros sałatka, żeby wyglądała efektownie i smakowała przepysznie? Ułóż ją w ten sposób!

Na dno szklanej miski wyłóż usmażonego kurczaka i polej go delikatnie, odrobiną przygotowanego wcześniej sosu.

Pora na kolejne warstwy: czerwona cebula, kukurydza, korniszony, czerwona papryka i na koniec kapusta pekińska. Postaraj się układać warstwy w taki sposób, żeby wyraźnie było widać granicę poszczególnych składników. Dzięki temu całość będzie prezentować się bardzo schludnie i estetycznie.

Na koniec polej sałatkę pozostałym sosem i gotowe! Jeśli lubisz, możesz dodać też ketchup, to połączenie według wielu osób świetnie pasuje do gyros sałatka!

Pamiętaj: Sałatkę należy przechowywać w lodówce.

Teraz kiedy już wiesz, jak się robi sałatkę gyros, pozostaje zaskoczyć bliskich tym daniem przy najbliższej okazji.

Smacznego!

Sprawdź też inne artykuły

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.