Sałatka gyros to wyśmienite danie, które zasmakuje wszystkim, dlatego często pojawia się na stołach podczas różnego rodzaju imprez. Zachwycicie rodzinę i znajomych podając ją na święta, sylwestra czy imprezy urodzinowe! Żeby w pełni wykorzystać jej potencjał, warto zainwestować w dużą, szklaną miskę, która wyeksponuje wszystkie warstwy Twojej gyros sałatki.
Gyros sałatka jest rewelacyjna również na co dzień i można śmiało zabrać ją ze sobą do pracy, ponieważ jest pyszna również na drugi dzień. Składa się z kurczaka, warzyw i sosu, więc spokojnie wystarczy jako uzupełnienie Twojego lunchboxa.
Jak zrobić sałatkę gyros?
Wykonanie sałatki gyros jest bardzo proste i na pewno poradzisz sobie z jej przygotowaniem, a jak na warstwową sałatkę przystało – wygląda bardzo efektownie na stole!
Składniki potrzebne do wykonania gyros sałatka:
- duża pierś z kurczaka,
- 1 kapusta pekińska,
- 1 puszka kukurydzy,
- 1 czerwona papryka,
- 1 średnia, czerwona cebula,
- 1 mały słoiczek korniszonów,
- 1 mały, gęsty jogurt naturalny,
- ok. szklanka majonezu,
- kilka ząbków czosnku,
- przyprawa do gyrosa,
- 2 łyżeczki soku z cytryny.
Jak się robi sałatkę gyros krok po kroku:
- Pierś z kurczaka dokładnie oczyść z błon i kości, następnie pokrój ją w kostkę o grubości ok. 1cm.
- Przełóż kurczaka do miski, wsyp całe opakowanie przyprawy do gyrosa i dodaj odrobinę oleju. Dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej pół godziny. Jeśli masz możliwość przygotować go wcześniej, to przyprawione mięso wstaw na nawet kilka godzin do lodówki.
- Do drugiej miski dodaj cały jogurt naturalny, majonez, obrane i utarte ząbki czosnku oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Ilość czosnku zależy od Twojego gustu, dlatego próbuj i sam zdecyduj, czy chcesz dodać go nieco więcej.
- Kukurydzę z puszki dokładnie odsącz z zalewy i pozostaw na sitku, żeby dokładnie obciekła.
- Czerwoną cebulę i paprykę pokrój w małą kosteczkę.
- Korniszony pokrój w plasterki o grubości ok. 5 mm.
- Umyj i posiekaj kapustę pekińską, nie musisz robić tego bardzo drobno, nieco większe kawałki sprawdzają się super.
- Podsmaż kurczaka na patelni, aż ładnie się zarumieni. Pamiętaj, żeby nie trzymać go na ogniu za długo, bo będzie suchy i mało apetyczny.
Jak zrobić gyros sałatka, żeby wyglądała efektownie i smakowała przepysznie? Ułóż ją w ten sposób!
Na dno szklanej miski wyłóż usmażonego kurczaka i polej go delikatnie, odrobiną przygotowanego wcześniej sosu.
Pora na kolejne warstwy: czerwona cebula, kukurydza, korniszony, czerwona papryka i na koniec kapusta pekińska. Postaraj się układać warstwy w taki sposób, żeby wyraźnie było widać granicę poszczególnych składników. Dzięki temu całość będzie prezentować się bardzo schludnie i estetycznie.
Na koniec polej sałatkę pozostałym sosem i gotowe! Jeśli lubisz, możesz dodać też ketchup, to połączenie według wielu osób świetnie pasuje do gyros sałatka!
Pamiętaj: Sałatkę należy przechowywać w lodówce.
Teraz kiedy już wiesz, jak się robi sałatkę gyros, pozostaje zaskoczyć bliskich tym daniem przy najbliższej okazji.
Smacznego!